ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑΤο παραμύθι καλλιεργεί το ψυχισμό του παιδιού, διότι εμπεριέχει χαρακτήρες και στοιχεία με τα οποία το παιδί ταυτίζεται και πολλές φορές μέσα απο αυτά,εκφράζει ασυνείδητα κομμάτια του εαυτού του.
Μέσω της δομής του, (εικόνες, χαρακτήρες, πλοκή της ιστορίας) το παραμύθι εξάπτει την φαντασία των παιδιών, αναπτύσσει την δημιουργικότητα τους και επεκτείνει την σκέψη.  Βλέποντας το παιδί, τις εικόνες ενός παραμυθιού μπορεί να ονειροπολήσει και να προσανατολιστεί καλύτερα στη ζωή του.   
Αλλά το παραμύθι για τα παιδιά, δεν είναι μόνο οι εικόνες και το κείμενο όσο και η διαδικασία της αφήγησης. Πιο συγκεκριμένα δηλαδή, ο χρόνος που θα αφιερώσει ο εκπαιδευτικός ή ο γονιός και ο τρόπος με τον οποίο θα εμπλακεί στο παραμύθι, κάποιες φορές είναι πιο σημαντικά και απο την ιστορία του παραμυθιού.
Έτσι λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε πως το παραμύθι, λειτουργεί και σαν ένα μέσο συναισθηματικής επικοινωνίας μεταξύ του παιδιού και του αφηγητή του παραμυθιού.
Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε τον βασικό ρόλο του παραμυθιού, που είναι η ψυχαγωγία. Το παιδί μεταφέρεται σ’ ένα φανταστικό κόσμο, όπου διασκεδάζει και ξεχνιέται με τις περιπέτειες των ηρώων και έτσι ικανοποιείται.
Γι αυτό λοιπόν, γονείς, εκπαιδευτικοί, αφηγηθείται ή διαβάστε πολλά παραμύθια στα παιδιά.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου